Aktivnosti

Bačka Palanka, 29.mart 2018. godine

OSNOVANA UNIJA POSLODAVACA BAČKE PALANKE

 

Slika za sajt- smallDana 29.03.2018. godine u velikoj sali opštine Bačka Palanka na inicijativu Opšteg udruženja preduzetnika i Poslovnog kluba osnovana je Unija poslodavaca Bačke Palanke. Cilj osnivanja Unije je okupljanje svih privrednih subjekata radi jačeg uticaja privrede na kreiranje poslovnog ambijenta, unapređenje privrednog razvoja, razvoj socijalnog dijaloga a time i podizanja standarda građana opštine Bačka Palanka.

Unija je osnovana kroz projekat ''JEDINSTVENA PRIVREDA – USLOV ZA NAPREDAK'' koji je finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za za regionalni razvoj, međuregionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Skupštini su prisustvovali brojni gosti: predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Mita Lačanski, počasni predsednik Tarketa i predsednik Global Sida Nikola Pavičić, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin, predsednik SSS Vojvodine Goran Milić, predstavnik pokrajinskog odbora ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Momčilo Nenadović i drugi.

Na Skupštini su usvojene sve bitne odluke za funkcionisanje ove organizacije i izabrano je rukovodstvo.

Za Predsednika Unije u prvom mandatu izabran je MILENKO DAMJANIĆ- vlasnik DOO ''DUNAVPREVOZ''.

Potpredsednica će biti NADA SANČANIN- direktor ''SEBASTIJAN LIMARIJA'' A.D. Ostali članovi Upravnog odbora su:

1. VESKOVIĆ VESELIN -''TARKET'' DOO
2. KNEŽEVIĆ ZORAN – ''DIV TREJDS'' DOO
3. BOŽIDAR NINKOVIĆ – Trgovinsko Ugostiteljska Radnja ''BOLE SEKTOR''
4. DEJAN RAMIĆ – ''BRANKOLUKS'' DOO
5. ČEDO PRAŠKA – ''NEKTAR'' DOO
6. KOMAD RADENKO – ''MAJEVICA HOLDING'' AD
7. PETROVIĆ SVETISLAV – ''FRUKTUS'' DOO

Kao počasni članovi u Upravni odbor su izabrani g-din Nikola Pavičić i g-din Slobodan Radun.

Za predsednika Skupštine izabran je: ALEKSANDAR BORKOVIĆ, vlasnik radio ''IMPULS'' i sekretar Poslovnog kluba.

Potpredsednica Skupštine biće: JOVANA JAKOVLjEV izvršni direktor firme ''NOPAL LUKS'' DOO.

U Nadzorni odbor su izabrana tri člana

1. VOJISLAV ĆOSIĆ – ''ĆOSIĆ'' DOO
2. MILENA LUKIĆ Knjigovodstvena agencija ''ENA-LENA S''
3. DANICA MILOŠEVIĆ ''HAPPY BAGS'' Despotovo

Na Skupštini su svečano potpisane i pristupnice Poslovnog kluba i Opšteg udruženja preduzetnika Uniji poslodavaca Bačke Palanke kao kolektivnih članova.

Uspostavljena saradnja


Potpisan Sporazum o saradnji između

Privredne komore Vojvodine i Unije poslodavaca Vojvodine

 

Vučurević KrstinPrivredna komora Vojvodine (PKV) i Unija poslodavaca Vojvodine (UPV) potpisale su u ponedeljak, 24. aprila 2017. godine u PKV Sporazum o saradnji čiji je cilj razvijanje međusobne saradnje i unapređenje odnosa radi efikasnijeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva – zaštite i unapređenja poslovanja privrednih subjekata, unapređenja privrednog ambijenta i podsticanja ukupnog privrednog razvoja u Vojvodini i Srbiji.
Svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević koji je pružio punu podršku Pokrajinske vlade saradnji PKV i UPV i naglasio da je trajno opredeljenje Pokrajinske vlade da bude pouzdan partner sa svima koji mogu i žele da doprinesu ubrzanom privrednom razvoju.


„U Srbiji, a sledstveno tome i u Vojvodini, danas nema važnijeg zadatka od intenzivnog ekonomskog razvoja. On je, zahvaljujući dobro osmišljenoj i energično vođenoj ekonomskoj politici Vlade Srbije, ali i sinhronizovanom delovanju svih drugih nivoa vlasti, uključujući i Pokrajinsku vladu, praktično već pokrenut“, rekao je Milićević. i dodao da se takva tendencija mora očuvati, te da svaka saradnja i povezivanje kojim se podstiče ukupan privredni razvoj, zaštita i unapređenje privrednih subjekata i unapređenje privrednog ambijenta, može da donese samo korist privredi.


Predsednik PKV Boško Vučurević naglasio je da PKV u UPV ima pouzdanog partnera. „Svima nam je cilj i zadatak da svojim radom i zalaganjem pospešimo razvoj svih privrednih grana, odnosno poslovanje svih naših privrednih subjekata kako bi se oni proširili na tržištu i otvarali sve veći broj radnih mesta. Isto tako, jedan od naših zadataka jeste i povezivanje privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine sa stranim partnerima, sa onim poslovnim partnerima iz Evrope i sveta koji su spremni da posluju i na našem tržištu, zajedno sa našim privrednicima. Ovaj Sporazum o saradnji sa UPV svakako je jedan od važnih koraka ka ostvarivanju tog cilja“, rekao je predsednik Vučurević.
Da obe institucije, PKV i UPV imaju isti cilj, naglasio je i predsednik UPV Stanko Krstin. „Potpisivanje Sporazuma proizašlo je iz zajedničke namere da se unapredi rad obe institucije – u pravcu razvoja PKV kao servisa za celu privredu i razvoja UPV kao istinskog sindikata članova – poslodavaca. Međusobna saradnja i podrška između ove dve naše institucije od velikog je značaja prvenstveno za privrednike, ali i za celu zajednicu“, dodao je Krstin.

                                                                                                             

Svečano potpisivanje Sporazuma PKV UPV   Sporazum o saradnji PKV UPV
                                                                                                                                                                                                                                      

     

Novi Sad, 24. april 2017.

Izborna Skupština za III mandat 2017-2021

 


DSC 0114U Privrednoj komori Vojvodine okupio se veliki broj članova UPV radi održavanja izborne Skupštine za treći mandatni period. Izabrani su novi organi upravljanja - Skupština, Upravni i Nadzorni odbor i imenovan je potpredsednik UPV za Bačku. Za predsednika Skupštine izabran je Dušan Abadžin, predsednik Unije poslodavaca Rume, vlasnik i direktor ''Sigma-AZ'' Ruma. Za potpredsednicu Skupštine izabrana je dr Gordana Radović, direktorka ''Dnevnik Poljoprivrednik'' ad Novi Sad.

 

Potpredsednik UPV za Bačku u novom mandatu biće dosadašnji potpredsednik Slavko Novaković, predsednik Udruženja zanatlija Novog Sada.

 

Skupština broji 60 članova. Zastupljene su firme i udruženja sa teritorije cele Vojvodine.

 

Usvojeni su izveštaji o radu za prošlu godinu, a predsednik UPV podneo je i izveštaj o prethodnom mandatnom periodu 2013-2016. Doneti su planovi za 2017-tu godinu. Idemo dalje...

 

 

DSC 0131   DSC 0110

 

Projekat 2016

IZGRADNJA PARTNERSTVA ZA ODGOVORNO UPRAVLJANJE OTPADOM

 

Projekat „Izgradnja partnerstva za odgovorno upravljanje otpadom“ realizovao je savez udruženja „Mladi rade“ (koji okuplja sedam vojvođanskih NVO) u partnerstvu sa Unijom poslodavaca Vojvodine, četiri osnovne škole: „Sveti Sava“  iz Kikinde, „Vasa Stajić“  iz Novog Sada, „Jovan Cvijić“ Iz Zrenjanina i „Sever Đurkić“  i Bečeja, i tri kompanije: Eko hemik  iz Novog Sada, Scan metals iz Temerina i SCT Cert iz Kikinde. U projekat se uključilo i desetoro mladih stučnjaka/inja – aktivista/kinja i studenta/kinja fakulteta zaštite životne sredine i srodnih disciplina.

Projekat je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine na Javnom konkurs za dodelu sredstava za podršku projektima koje realizuju udruženja i druge organizacije civilnog društva u 2016. godini. Na ovom Konkursu, od nekoliko desetina prispelih projektnih predloga naš je ocenjen kao najbolji i to je pred projektni tim postavilo obavezu da ocenu opravda i tokom realizacije projektnih aktivnosti.
U odabiru aktivnosti tim se rukovodio principima Tematske strategije EU o otpadu koja afirmiše smanjenje količine otpada i uvođenje čistije tehnologija i inicira kampanje širenja javne svesti kao i aktuelnom Strategijom o upravljanju otpadom Republike Srbije.
Projektne aktivnosti trajale su od 1. septembra do 30. novembra 2016. godine.

Generalni cilj projekta bio je da kroz informisanje i edukaciju doprinese izgradnji odgovornosti za postupanje sa otpadom i povezivanju različitih aktera u zajednici - privrednih subjekata, stručnjaka, OCD i građana (pre svega dece i mladih). Ključne aktivnosti u radu sa obe grupe bile su: informisanje, edukacija i praktičan rad u upravljanju otpadom.

Info sesije namenjene predstavnicima kompanija, ali i drugim lokalnih akterima koordinirala je Unija poslodavaca Vojvodine, a stručni deo programa realizovao je tim Eko hemik-a. U sedam gradova: Novom Sadu, Vršcu, Zrenjaninu, Rumi, Staroj Pazovi, Subotici i Kikindi, realizovano je sedam događaja kojima je prisustvovalo više od 230 učesnika/ca. Privrednici su bili vrlo zainteresovani za održavanje tematskih sesija gde im se konrektno i na precizan način pružaju informacije o načinima rešavanja problema sa kojima se svakodnevno sreću u oblasti upravljanja otpadom.

Edukativne radionice pod nazivom „Stvarno, a šta ćemo s otpadom - deset pitanja i odgovora o otpadu“ obuhvatile su preko 1200 đaka i nastavnika u četiri škole. Završnu aktivnost u radu sa decom predstavljalo je prikupljanje električnog i elektronskog otpada. U nju su se pored učenika/ca i osoblja škole uključila dva operatera - Scan metals i S.C.T. CERT.

Rezime sprovedenih aktivnosti nalaze se u News letteru.
Vidimo se u nastavku projekta „„Izgradnja partnerstva za odgovorno upravljanje otpadom“, 2017. godine!

 

time line 2

 

 

Srpski Itebej, 27. maj 2016. godine

IV SKUPŠTINA UNIJE POSLODAVACA VOJVODINE
ZAHTEV ZA PRIVREDNE REFORME

 

092-smallGodišnja Skupština Unije poslodavaca Vojvodine održana je 27. maja na Mrkšićevim salašima u Srpskom Itebeju. Domaćin je bila UPS-poslodavci Zrenjanina. U prisustvu velikog broja privrednika - članova Skupštine, kao i gostiju, usvojeni su godišnji izveštaji i planovi, imenovan je za novi mandatni period potpredsednik UPV za Srem - Vladimir Lalošević. Članovima Skupštine predstavili su se članovi Unije, koji nude određene usluge i pomoć u radu privrednika – Advokatska kancelarija Tomislav Šunjka iz Novog Sada, ’’Billans International’’ doo iz Novog Sada i ’’Fidmax’’ doo iz Novih Banovaca.
Gosti Unije poslodavaca Vojvodine na Skupštini bili su: predsednik Unije poslodavaca Srbije – Nebojša Atanacković, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga – Dušan Šijan, sekretarke republičkog i pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta – Čedanka Andrić i Milina Tušjak, sekretar Saveza samostalnih sindikata Vojvodine – Tomislav Stajić, Maja Sokic Heeder – zamenica direktorke Agencije za regionalni razvoj APV, kao i brojni privrednici.
Unija poslodavaca Vojvodine je predstavila zahteve privrede za neophodnim reformama, kao i inicijativu za proglašenje DECENIJE PREDUZETNIŠTVA I INOVACIJA. Da bi privreda bila uspešna, potreban joj je stabilan, transparentan i moderan privredni ambijent. Za njegovo stvaranje potrebno je sledeće:
-    Napuštanje dvovalutnog sistema (ili realan kurs dinara, ili prelazak na evro), tj. zabrana zaključivanja ugovora o kreditima u dinarskim iznosima sa valutnom klauzulom i suspenzija primene valutne klauzule u ranije zaključenim kreditnim ugovorima (u Zakonu o deviznom poslovanju u članu 2. brisala bi se tačka 24. u kojoj je definicija valutne klauzule i na taj način bi taj institut nestao iz našeg pravnog sistema.)
-    Ograničavanje visine kamata (prosečna kamatna stopa u Srbiji je najviša u Evropi)
-    Likvidnost države (da bi Srbija bila likvidna kao država, ona mora u opticaju imati tačno određeni iznos novčanih sredstava, u odnosu na postojeći BDP. Statistički posmatrano, to znači da bi u Srbiji trebalo da bude 17 – 18 mlrd € u opticaju, a trenutno je u opticaju samo jedna trećina potrebnih novčanih sredstava, tačnije – 5 – 6 mlrd €.)
-    Saniranje bankarskog sistema, ne na teret privrede (više od 25% plasiranih kredita je nenaplativo, po nezvaničnim podacima taj procenat je blizu 50%)
-    Stvaranje uslova za podizanje proizvodnje (nosioci investiranja treba da budu domaći investitori, ali oni to ne mogu biti sve dok ne promenimo kamatnu i kreditnu politiku. Moramo graditi nove fabrike-preradjiva;ke kapacitete, farme, voćnjake i povrtnjake... Vojvodini je potreban razvoj sela i poljoprivrede.)
-    Osnivanje nove Investicione banke ili Banke za obnovu i razvoj
-    Smanjenje opterećenja privrede:
o    smanjenje opterećenja na zarade na 40%
o    naplata PDVa po naplaćenom potraživanju
o    vraćanje ranije mogućnosti smanjenja poreza na dobit ukoliko se koristi za novu opremu i investicije,
o    ne dozvoliti povećanje poreza na imovinu za privredu
o    smanjenje i transparentnost fiskalnih i parafiskalnih opterećenja
o    smanjenje cena komunalnih usluga za pravna lica
o    realna kaznena politika...
-    Razvoj socijalnog dijaloga (da predstavnici socijalnih partnera iz lokalnih Socijalno-ekonomskih saveta dobiju pravo na „prazne“ stolice (prisustvo sa pravom diskusije ali bez prava glasa, uz blagovremene pozive i dostavljanje materijala) na sednicama opštinskih (gradskih) veća  i sednicama skupština opština, kada su na programu teme koje se tiču privrede; da svi zakoni, pre njihovog usvajanja, budu razmatrani na sednicama Socijalno-ekonomskih saveta, pri čemu bi poslodavci imali mogućnost da daju svoje mišljenje na iste; da svaki zakon u proceduri, pre njegovog donošenja, treba da ima ANALIZU FISKALNIH OBAVEZA za pravne subjekte na koje se odnosi.
-    Izmena člana 80. Zakona o privrednim društvima, u kojem stoji da preduzetnik odgovara celokupnom svojom imovinom, tražimo izjednačavanje sa doo.
-    Propisivanje obaveznog  toplog obroka – utvrđivanje njegovog tačnog iznosa, uz ukidanje poreza i doprinosa za topli obrok – da topli obrok nema karakter zarade, a da se proporcionalno poveća minimalna zarada.
-    Zaštita najugroženijih radnika – utvrđivanje minimalne zarade po delatnostima, pri čemu bi najmanje oporezovana zarada bila u najugroženijim delatnostima
-    Subvencije u novcu su podloga za špekulacije i korupciju, o velikim iznosima odlučuje mali broj ljudi. Obezbediti GENERALNO SMANJENJE OPTEREĆENJA PRIVREDE za sve postojeće privredne subjekte,  a uvesti ’’nematerijalne’’ subvencije – subvencije u savremenim mašinama, poslovnom prostoru, znanju, standardima, podrška inovacijama…

Suočavamo se sa mnogo zatvorenih fabrika i poljoprivrednih gazdinstava, osiromašenim selom, sa novom armijom nezaposlenih. Iluzija da zaduživanjem, bez podizanja sopstvene industrije i poljoprivrede, možemo postati bogato društvo donela nam je siromaštvo. Decenijama je stvaran neodrživ ekonomski sistem koji se ne može popraviti. Srbiji treba nov ekonomski sistem jer popravka postojećeg ne pomaže. Iz tog razloga Skupština Unije poslodavaca Vojvodine traži proglašenje DECENIJE PREDUZETNIŠTVA I INOVACIJA i obezbeđenje uslova koji privredi Srbije mogu doneti preko potrebne VISOKE STOPE RASTA.

065- small    246-small

 

 

Najave događaja